Šta nas očekuje na međunarodnoj konferenciji Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici?
Photo by BSLZ

Šta nas očekuje na međunarodnoj konferenciji Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici?

Kako se navodi u saopštenju organizatora, u periodu od 17. do 20. aprila, na Zlatiboru, održava se 19. međunarodna Konferencija ''Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici''.

Konferencija je jedinstvena prilika da stručnjaci bezbednosti saobraćaja, zaposleni u državnim organima, u jedinicama lokalne samouprave i u drugim institucijama, zajedno sa privrednicima razmenjuju iskustva u cilju unapređenja svog rada i smanjivanja rizika na putevima. Za konferenciju je prijavljeno preko 350 učesnika, od čega preko 50 iz inostranstva.


Na konferenciji su planirani uvodni referati, izlaganje preko 50 naučno- stručnih radova, okrugli stolovi, radionice i stručne rasprave.

Učesnici konferencije imaće priliku da se upoznaju sa referatom predstavnika Ujedinjenih nacija-Ekonomske komisije za Evropu (UNECE), koji će predstaviti najvažnije globalne inicijative Ujedinjenih nacija. Ono što je novina, po prvi put ćemo imati i referat predstavnika fonda UN namenjenog bezbednosti saobraćaja (UNRSF – United Nation Road Safety fond) koji će predstaviti najvažnije projekte koji su finansirani iz ovog fonda i mogućnosti finansiranja projekata u našem regionu.

Na konferenciji aktivniju ulogu, pored eminetnih stručnjaka iz Srbije i inostranstva, uzeće i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja. Prisutni će moći da se upoznaju sa savremenim sistemima otkrivanja i dokumentovanja saobraćajnih prekršaja, kao i o sprovođenju nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja i realizaciji aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu.  


Nezaobilazna tema konferencije će biti i finansiranje bezbednosti saobraćaja, a sve u cilju iznalaženja optimalnih modela koji će unaprediti rad u bezbednosti saobraćaja.

Sa poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, jedinice lokalne samouprave su ostale bez sredstava za finansiranje bezbednosti saobraćaja i ujedno smo izgubili održiv način finansiranja.

Ako uzmemo u obzir činjenicu, da su ukupni društveno-ekonomski troškovi saobraćajnih nezgoda u R. Srbiji, u 2019. godini 4,1 milijardi evra, moramo priznati da je stanje zabrinjavajuće.

Više o problemu na narednom linku


O problemu govori i podatak, da po stanju bezbednosti saobraćaja kasnimo 15 godina za prosekom EU i 25 godina za Švedskom.

Stanje u kome se nalazi bezbednost saobraćaja u R. Srbiji ne može da promeni i unapredi pojedinac, niti pojedinačne institucije. Neophodno je stalno unapređivati saradnju svih subjekata, a posebno akademskih institucija, privatnog sektora, civilnog društva, medija, žrtava u saobraćaju i njihovih porodica.

Saobraćajne nezode nisu slučajnost, one su posledica našeg nerada i sistemskih grešaka!

Fotografije: BSLZ

Igor Velić, master inž. saobraćaja

Sigurne Staze

Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje i bezbednost saobraćaja bicibor.rs; ekobus.rs; mobilitybor.rs; pristupacnostbor.com

You might also like