Sigurne Staze

Predati zahtevi ZA moderan, pouzdan, održiv i ekološki javni prevoz u Beogradu

Predati zahtevi | 18.03.2021. | 2 minuta čitanja



Inicijativa za slobodan i održiv javni prevoz i Združene inicjiative i pokreti (ZIP)  predali su danas Upravi grada Beograda njihove zahteve za poništavanje tendera za novog(starog) partnera koji će vršiti naplatu prevoza, uz zahtev i da se izradi studija koja će preispitati dosadšnje efekte koji se Bus Plus sistem imao na razvoj GSP-a ali i da se oformi nezavisna stručna komisija koja će konačno pokrenuti širok stručni i javni dijalog na temu daljeg razvoja javnog saobraćaja u Beogradu

Pokretači ove inicijative protive se novom partneru kome bi se ovo javno preduzeće ponovo dalo na upravljanje a time faktički i privatizovalo, kao i protiv gašenja trolejbuskih linija iz samog centra grada i sporno izmeštanje trolejbuskih linija na Dorćolu.

Oni su pored ovih zahteva predložili i svoju plansku studiju kako da bez dodatnih troškova, u 11 koraka, javni prevoz postane slobodan, održiv, ekološki i efikasan za sve građane našeg grada. 

Njihov predlog novog načina finansiranja i razvoja podrazumeva: 

    1. Svi poslodavci nadoknadu za prevoz radnika da uplaćuju direktno u fond za javni prevoz (uplatom mesečne nadoknade od 3400 rsd pokrili bi se svi sadašnji troškovi javnog prevoza – samostalni preduzetnici, zanatlije i poljoprivrednici su oslobođeni plaćanja).
    2. Deo novca od ekološke takse da se preusmeri u fond za razvoj i modernizaciju javnog prevoza.
    3. Deo novca od akcize na gorivo da se preusmeri u fond za razvoj i modernizaciju javnog prevoza
    4. Deo od takse za registraciju motornih vozila da se preusmeri u fond za razvoj i modernizaciju javnog prevoza.
    5. Deo novca od prihoda parking servisa da se preusmeri u fond za razvoj i modernizaciju javnog prevoza.
    6. Da se GSP dovede u red, ispita finansijsko poslovanje, maksimalno uloži u obnavljanje voznog parka GSP-a, drastično poboljšaju uslovi rada, efikasnost i plate zaposlenih.
    7. Da se smanje troškovi nabavke energenata do 60% (i zagadjenje do 60%) prelaskom na vozila na komprimirani prirodni gas (CNG).
    8. Da se prošire tramvajske i trolejbuske mreže, otvori rečni javni i turistički saobraćaj.
    9. Da se prioritetno razvije sistem javnih bicikala i uvede u sistem javnog prevoza.
    10. Da se prioritetno investira u izgradnju četiri linijska parka i njihovo povezivanje u Zelene gradske biciklističko-pešačke koridore koji će uz minimalno ulaganje koristiti postojeće mostove, parkove i biciklističke staze, a pružiće građanima raznoliku urbanu mobilnost kakvim se diče najrazvijeniji gradovi Evrope.
    11. Da se ostvaruje dodatni prihod proširenjem delatnosti (npr. prodaja robe i usluga na stajališnim mestima)

 

Podnosioci zahteva su:

Inicijativa za održiv i slobodan javni prevoz

mreža Združenih inicijativa i pokreta (ZIP)

Bus = Jednako

Кomšije sa Dorćola

Pešaci nisu maratonci

UG Ulice za bicikliste