Da li je Zaječaru potreban Savet za bezbednost saobraćaja?
Photo by wdcinsights

Da li je Zaječaru potreban Savet za bezbednost saobraćaja?

Udruženje nastavnika tehnike i tehhnologija Srbije uputilo je zahtev resornim ministarvstvima i Agenciji za bezbednost saobraćaja R. Srbije, da grad Zaječar dobije funkcionalni Savet za bezbednost saobraćaja.

Kako se navodi u Preglednom izveštaju agencije za bezbednost saobraćaja, na teritoriji grada Zaječara u periodu od 2018. do 2022. godine, dogodilo se 653 saobraćajnih nezgoda. U tim nezgodama 23 Zaječaraca je izgubilo život, dok je 413 povređeno!

Zahtev možete preuzeti na sledećem linku.

O (ne)radu i (ne)odgovornosti Gradske uprave u Zaječaru govori i podatak da grad nema lokalnu strategiju bezbednosti saobraćaja i da nema sistemski i strateški pristup u rešavanju problema.

Strategija bezbednosti saobraćaja je važan dokument kojim se omogućava upoznavanje sa stanjem bezbednosti saobraćaja u kojem se trenutno nalazi grad Zaječar, prikaz stanja bezbednosti saobraćaja kome se teži, kao i davanje smernica kojima je moguće najlakše i najbrže dostići željeno stanje.

Trenutna saobraćajna i transportna politika je učinila, da R. Srbija,  po stanju bezbednosti saobraćaja kasni 15 godina za prosekom EU i 25 godina za Švedskom. Takođe, ukupni društveno-ekonomski troškovi saobraćajnih nezgoda, u 2019. godini nam iznose 4,1 milijarde evra. 

U svetu se uveliko primenjuje savremen koncept odgovornosti za stanje bezbednosti saobraćaja. Koji ne sagledava samo pravnu odgovornost, već se akcenat stavlja na stručnu, moralnu i političku odgovornost. Tako da, umesto priče o odgovornosti učesnika nezgode, trebalo bi više pričati o odgovornosti kreatora sistema.

Krajnje je vreme da nadležne državne institucije pruže sistemsku podršku za unapređenja sistema bezbednosti saobraćaja na lokalnom nivou.

Igor Velić, master inž. saobraćaja

Naslovna ilustracija: wdcinsights

(Sigurne staze su ekspertski EURC za transportne politike i urbanu mobilnost)Sigurne Staze

Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje i bezbednost saobraćaja bicibor.rs; ekobus.rs; mobilitybor.rs; pristupacnostbor.com