Glasajte za heroinu bezbednosti dece u saobraćaju!
Photo by onisuheroji.rs

Glasajte za heroinu bezbednosti dece u saobraćaju!

Ovo je prilika da zajedno podelimo priču o ljudima iz svakodnevnog života, o ljudima za koje nismo čuli nikada pre, a koji svojim delima mnogo doprinose zajednici u kojoj žive i stvaraju.

Ovo je priče o herojini bezbednosti dece u saobraćaja – njenim malim i velikim pobedama. Jednom rečju, njenoj borbi koja još uvek traje za sve roditelje i za svu decu saobraćaju.

Pozivamo Vas da glasate sa gospođu Vericu Vitorović na narednom linkuZašto je naša Verica heroina?

Verica Vitorović je 24. novembra 2020. godine izgubila četvorogodišnjeg sina jedinca u saobraćajnoj nezgodi u Zemunu. Početkom 2023. godine, okupilo se nekoliko porodica koje su izgubile decu u saobraćaju i pokrenule Udruženje roditelja dece stradale u saobraćaju (zrtvesaobracaja.rs) i postali grupa podrške jedni drugima, ali i glas svoje dece iza čijeg stradanja kreću sudski procesi puni nepravde i blago izrečenih kazni počiniocima.

Gubitak deteta sam po sebi je najstrašnije što čovek može doživeti, a tek nepravda u sudstvu je nova bol. Sve to roditelja čini nefunkcionalnim, a život neminovno ide i mora se živeti zbog sebe i drugih članova porodice i dece.Proživljavajući sve to, Verica je inicirala projekat psihološke podrške žrtvama saobraćajnih nezgoda. Projekat je započeo 1. oktobra 2023. godine i realizovan je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Društvom psihologa Srbije.Akcije Udruženja uvek imaju za cilj da se ista sudbina ne desi ni jednom detetu i ni jednom roditelju. Udruženje ističe da sve što rade jeste u ime njihove dece i njihov je legat, jer su to sve divna deca koja bi ostavila neki trag u ovom društvu da su ostala tu sa nama.

Šta je posebno Vericinom radu? Kakav je njen uticaj na zajednicu?

Projekat psihološke podrške angažovao je preko 100 psihologa i psihijatara u čitavoj Srbiji i kroz SOS telefon 0800 085 087. Broj je aktivan svakog radnog dana od 10 do 16 časova i zahvaljujući tome psihološka pomoć je dostupna i delovima Srbije gde to ranije nije postojalo.U programu obuke akcenat je na rad sa žrtvama traume i kako im pomoći da budu funkcionalni, uprkos bolu zbog gubitka koja ume da parališe.

Značaj ovog projekta pokazao se na terenu gde kroz razgovore na SOS telefonu i kroz onlajn i seanse uživo, psiholozi rade sa roditeljima, braćom i sestrama, rođacima itd.

Dalji planovi su uvođenje Grief Counselingu bolnice i obuka policajaca koji su prvi na terenu kako se ne bi desilo da je porodica prepuštena samoj sebi nakon što im se najstrašnija vest saopšti.Pozivamo Vas da glasate sa gospođu Vericu Vitorović na narednom linku

Naslovna fotografija: onisuheroji.rs

 

Sigurne Staze

Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje i bezbednost saobraćaja bicibor.rs; ekobus.rs; mobilitybor.rs; pristupacnostbor.com